Камери ще следят нарушителите в парк "Витоша" 05.06 | 10:21

Мярката ще пази планината от отпадъци и бракониери

От Елена Кирилова

Природен парк "Витоша” ще бъде опазван с помощта на камери, които ще бъдат поставени на територията му. Това заяви директорът на парка Снежана Петрова, цитирана от БТА.

По думите й камерите ще следят колите, които идват и изсипват строителни отпадъци в парка. Мярката ще помогне за идентифицирането на бракониерите.

Като основни проблеми на защитеното място Петрова очерта незаконната сеч, сметищата и АТВ-тата. Всички те са трудно доказуеми и се извършват предимно в тъмната част на денонощието, отбелязват от парка.

Ето защо е необходима допълнителна охрана, тъй като сегашната е недостатъчна. В момента се разчита предимно на дейността на ловното стопанство, а от парка продължават да настояват за създаването на паркова охрана.

Според Петрова до две седмици ще бъде внесено за съгласуване изработването на нов План за управление на Витоша. След приключването на този етап трябва да бъде обявена обществена поръчка за избор на изпълнител.

Проблемът с АТВ-тата продължава, а все повече граждани подават сигнали за каране по туристическите алеи. Директорът на парка твърди, че тенденцията е притеснителна, защото се създава риск от произшествия. Въпреки поставените забранителни табели не са постигнати сериозни промени в тази насока, твърди тя.

Нарушенията са непрестанни, но от парка не могат да налагат санкции на извършителите. В подобни ситуации е необходимо търсенето на съдействие от ловните стопанства и регионалната дирекция по горите. Контрол върху парк "Витоша" упражнява и Шесто РПУ.

Сред другите трудности, които среща управлението на парка, е изключителното забавяне на обществените поръчки, тъй като всичко преминава през тях. Междувременно на парка се налага да се справя с бързи процеси, като климатичните условия и пресечения терен.

Водещи

Най-четени