Караджова: Протестът за Иракли е тенденциозен и преднамерен 14.01 | 16:12

Нито едно възражение не е постъпило за Иракли от 2009 г. досега

От Ивелина Георгиева

Процедурата за изграждане на ваканционно селище в Иракли е започнала още през 2009 година и от тогава до сега не е постъпило нито едно възражение на неправителствена организация. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова по повод предстоящия днес протест в София и Варна на природозащитници относно строежа в месността, информира агенция "Фокус".

В следствие на обществено обсъждане през 2010 г. също не постъпва възражение от страна на екоорганизациите и затова през 2011 г. директорът на Инспекцията по околна среда и води Бургас (РИОСВ- Бургас) издава решение, с което одобрява проекта на инвеститора.

Решението е публикувано на интернет страницата на РИОСВ-Бургас още същия ден, но не са получени възражения, обясни Нона Караджова.

Фактът, че решението не е обжалвано и не е повдиган въпросът досега, означава, че това е изключително тенденциозно и преднамерено обвинение към службите на министерство, коментира Караджова.

Тя обясни, че строителството е на територията на бивши пионерски лагери.

По думите ѝ пионерските лагери са за много повече хора, отколкото предвижда инвестиционното предложение.

Караджова коментира и нашумелия напоследък казус "Дюнигейт". Тя посочи, че директорът на РИОСВ-Бургас е основал решението си за застрояване на дюните в Несебър на база решения от предишния директо.

В решението, което е имал настоящият директор на РИОСВ - Бургас за строежа в Несебър, никъде не фигурира думата "дюни”. Земите там фигурират като горски фонд, каза екоминистърът.

Тя подчерта, че директорът на РОИСВ-Бургас не може да разследва скиците.

През декември 2012 г. е внесена преписка за промяна на инвестиционното предложение за строеж в спорните територии в Несебър, което е многократно по-малко от обявеното по-рано, обясни Караджова.

Плътността на застрояване е намалена от 50% на 34%, височината на сградите - от 15 м на 7 м, а легловата база от 12 000, на 1800, каза още тя.

В рамките на няколко месеца ще бъде издадена заповед за защитена зона Камчийски пясъци. Заповедта ще бъде аргументирана с резултати от проучвания на учени от БАН и неправителствени организации.

Караджова уточни, че Камчийски пясъци е само една малка част от много голяма защитена зона и за да издаде заповедта, трябва да има информация за цялата зона, а не само за Камчийски пясъци. Тя подчерта изрично, че ще спази напълно всички предложения на екипа ѝ по отношение на тази зона.

Водещи

Най-четени