Китай с план за намаление на емисиите със 17% 31.07 | 11:28

Изготвен е 12-годишен план спрямо показателите на БВП

От Елена Коцева

Китайските власти в близко време ще публикуват план за намаляване на емисиите на парникови газове до 2015 година, пише China Daily, цитирана от ИТАР-ТАСС.

Заместник-ръководителя на Държавния комитет на Китай по реформите и развитието Се Чжен Хуа на пресконференция в четвъртък е заявил, че е формиран 12-годишен план за намаляване на емисиите с въглероден диоксид със 17% на единица Брутен вътрешен продукт (БВП)

Според уверенията плановите показатели ще бъдат сведени да знанието от местните правителства.

Планът предполага намаляване на емисиите с различен процент за отделните региони на страната, като минималният показател ще бъде 10%, а максималният 18%.

Към 2020 година Китай планира да намали интензивността на емисиите в въглероден диоксид с 40-5% в сравнение с нивото от 2005 година. При това планът на Китай предвижда също намаление с 16% на потреблението на енергия, отново разчетено на спрямо показателите на БВП.

iNews припомня, че на срещата в Канкун миналата година бе договорен политически документ, наречен "Копенхагенско споразумение", в който лидерите на Китай, Индия, Бразилия и Южна Африка се съгласиха да дават отчет за дейността си във връзка с ограничаването на климатичните промени.

Китай освен това позволи всички дейности в тази област, външно и вътрешно финансирани, да бъдат следени от международната общност.

Въпреки че миналата година приемането на "Копенхагенското споразумение" бе саботирано от Боливия и Венецуела, в месеците след това 140 държави дадоха подкрепата си за договора, а 85 от тях обещаха официално да намалят въглеродните си емисии или поне да ограничат нарастването им до 2020 г.

Най-трудният въпрос, който трябва да бъде решен в Канкун, е дали развитите индустриални държави ще бъдат съгласни на допълнително намаляване на квотите на въглеродни емисии, които не са се променяли от приемането на протокола от Киото през 1997.

Водещи

Най-четени