Кметът на Банско: Шепа хора спират икономическия растеж и ски туризма 26.02 | 12:31

Никой не иска да застроява Пирин, правим спорт, туризъм и поминък на населението, увери Георги Икономов

От Ивелина Георгиева

Никой не иска да застроява Пирин, просто правим спорт, туризъм, спортната структура и поминък на населението. Така кметът на Банско Георги Икономов се обърна към всички българи с призив да не се подвеждат под манипулациите на протестиращите еколози, които по-късно днес организират шествие в защита на Национален парк Пирин.

Пред Агенция "Фокус" кметът на Банско увери, че застрояване няма да има.

Той призова протестиращите, ако не са виждали писти, да дойдат и да видят, че това са поляни.

"Омръзна ни както на мен, така и на хората тук постоянно да обясняваме, че излишно строителство няма да има.”, допълни Георги Икономов.

Той изрази огорчението си от факта, че се връща тема за обсъждане, след като най-висшият експертен екологичен съвет в България разпореди, че всичко, което иска община Банско, е абсолютно законно, вписва се и в Закона за защитените територии, и в Наредбата за разработване на планове.

Икономов определи протестиращите еколози като шепа хора, които спират икономическия растеж и ски туризма в България.

Той уточни, че може би е дошло време да се поиска да се преразгледа цялата концепция относно плана за управление и относно това парк "Пирин”, доколко трябва да бъде затворена екосистема, доколко трябва да бъде достъпна за хората и за туризъм.

Кметът каза, че точно в това ще бъдат насочени неговите действия занапред.

Коалиция "За да остане природа в България" организира по-късно днес протест против унищожаването на парк Пирин.

Според организаторите съществува реална опасност екоминистърът в оставка Нона Караджова да одобри решението на Висшия експертен екологичен съвет от 19 февруари 2013 г., който узаконява заграбените територии от Национален парк Пирин в ски зона Банско и позволява ново строителство сред вековните гори на планината.

Водещи

Най-четени