Комарите "поглъщат" микропластмаса 20.09 | 10:59

Така тя навлиза в хранителната верига

От Ани Романова

Английски учени са провели наблюдение на ларвите на комари и са установили, че те поглъщат микропластмаса, която по този начин навлиза в хранителната верига, предава АФП, цитирана от БГНЕС.

Микропастмасите са микроскопични пластмасови частици, които се отделят от синтетични дрехи, автомобилни гуми, контактни лещи и др. и замърсяват почти всички световни океани.

Те са трудни за откриване и още по-трудни за събиране и могат сериозно да навредят на морските обитатели.

Според редица изследователи те представляват значителен риск и за човешкото здраве.

Учени от университета в Рединг са открили първото доказателство, че микропластмасата може да навлезе в екосистемата чрез комарите и други летящи инсекти. Изследователският екип е успял да наблюдава ларви, които поглъщат микроскопичните изкуствени частици, след което е проследил целия им жизнен цикъл.

Много от пластмасовите частици са преминали при възрастните комари, което означава, че животните, хранещи се с тях, също биха погълнали микропластмаси.

"Изследвахме единствено комарите, но има много други насекоми, които обитават водоемите и имат сходен жизнен цикъл — ларви, които ядат разни неща, плуващи във водата и след това се превръщат в летящи инсекти", твърди Аманда Калахан, биолог от университета в Рединг.

Учените са изследвали комарите и техните ларви единствено в контролирана лабораторна среда. Те обаче смятат, че "най-вероятно" процесът не се различава от този в естествената им среда.

Няколко държави, включително Великобритания, вече забраниха продуктите, съдържащи микропластмаси, но според учените тепърва ще се разкрива реалният мащаб на проблема.

Водещи

Най-четени