Концесионерът на ски зона Банско е строил извън позволеното 29.06 | 17:53

"Юлен" АД е превишил площта на зоната с 64,7 хектара

От Петя Михайлова

Концесионерът на ски зона Банско "Юлен" АД е превишил площта на зоната, залегнала в концесионния договор с държавата, с 64,7 хектара.

Това сочат резултатите от проверка, възложена от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на специализирана фирма за извършване на геодезично заснемане, впоследствие потвърдени и от повторно контролно замерване.

Според концесионния договор първоначално определената площ е 99,5 хектара.

Проверката е била назначена в отговор на многобройни сигнали в МОСВ от неправителствени организации за съмнения, че компанията е построила писти и лифтове извън договорената с държавата площ. Резултатите от икономическия и правния анализ от проверката бяха представени днес на оперативно заседание на Министерски съвет.

Икономическият анализ сочи, че концесионерът е плащал дължимите суми по концесионното възнаграждение към държавата. То обаче е определено по методика, която се прилага за концесиите за отдаване на подземни богатства и в която при определяне на размера на възнаграждението не се взима предвид площта на концесията.

Договорът с "Юлен” АД, сключен през 2001 г., е първият и единствен засега договор за концесия в национален парк. Правният анализ отчита, че възможните решения са или договорът да бъде прекратен, или застроената площ да се намали до първоначално договорената /тоест част от съоръженията да бъдат премахнати/, или да бъдат направени законодателни промени, които позволяват актуализация на концесионния договор.

След консултации с компетентните министерства (МИЕТ, МРРБ и МФВС) МОСВ внесе предложение, да се направят промени в Закона за концесиите, позволяващи актуализация на сключените от МС концесионни договори, когато обстоятелствата налагат това с цел защита интересите на държавата.

В момента е в работна фаза процес по изменение и допълнение на Закона за концесиите, като за целта е създадена междуведомствена работна група.

По-късно днес Нона Караджова, министър на околната среда, заяви по казуса следното: "Да прекратим концесионния договор с "Юлен" означава да затворим ски зона "Банско" за няколко години, което е абсурдна ситуация. Аз не  защитавам "Юлен", безразлично ми е е какво ще се случи с този  договор и дали ще бъде продължен, но икономическият, регионалният и спортният министър са категорични, че е изключено да затваряме скизоната."

Водещи