Корумбашев: Лично ще следя случая „Карадере“ 20.03 | 18:32

Екологичното законодателство ще бъде приложено „с нужната строгост“

От Филипа Тодева

Ще имам грижата, лично по този случай, да следя дали стриктно е спазено екологичното законодателство на България – независимо, дали съм председател на Комисията по околна среда или член на Еврпопейския парламент. Това заяви Петър Курумбашев заради случая "Карадере".

Депутатът обясни, че даването на сертификат на инвеститор от "клас А” не го освобождава от това да премине всички екологични оценки, които се изискват от Закона за защитените територии, или Закона за опазване на околната среда.

"Както във всички останали случаи, така и в този конкретен, екологичното законодателство на България трябва да бъде приложено с нужната строгост", категоричен бе той.

По-рано днес стана ясно, че проектът за изграждането на курортен комплекс край Бяла, който беше одобрен от Министерски съвет вчера, не дава реален старт на инвестицията. Проектът все още е в идейна фаза и тепърва предстои да мине през различни екологични оценки.

Може да се реализира единствено след приключване на процедурите по екологичното законодателство - оценка на въздействие на околната среда и оценка на съответствието по Закона за биологичното разнообразие.

Тези процедури биха могли да завършат с несъгласуване на инвестиционното предложение или предписание за неговото изменение, с което инвеститорът ще следва да се съобрази.

Водещи

Най-четени