Край на маргарина, сладкарската сметана и палмовото масло 02.02 | 15:30

От "Зелени инициативи" искат да се забрани употребата на хидрогенираните мазнини

От Цанка Донкова

Край на маргарина, сладкарската сметана и палмовото масло. Това искат от сдружение "Зелени инициативи". Екоактивистите са изпратили отворено писмо, адресирано до Министерството на здравеопазването и Българската агенция по безопасност на храните, в което призовават за забрана на употребата на хидрогенираните масла, съобщава в. "24 часа".

Повод за писмото на Сдружението е неотдавнашната забрана от американската Държавна агенция за храните и лекарствата (FDA), която обяви хидрогенираните масла за вредни за здравето.

Според FDA тези мазнини причиняват диабет, мозъчни инсулти, инфаркти, деменция, влошават качеството на майчината кърма, исхемична болест на сърцето, затлъстяване, атеросклероза и други заболявания.

В основата на маргарина, палмово масло и растителната сладкарска сметана са именно трансмазнините. А тези продукти у нас масово се използват за производството на бисквити, вафли и други подобни тестени изделия. Всеизвестно е, че маргаринът и растителната сладкарска сметана също така са основен компонент при производството на торти, сладоледи и тестени изделия от бутер тесто.

"Хидрогенираните мазнини са и заместител на какаовото масло в шоколадовите изделия. Казаното до тук е само върха на айсберга защото тези мазнини влизат в производството на стотици храни и полуфабрикати! По-интересен е фактът, че не е ясно какво е влаганото количество на трансмазнини в българските хранителни продукти", допълват от "Зелени инициативи".

От сдружението посочват още, че страната ни е на челните позиции в Европейския съюз по сърдечно-съдови заболявания и апелират към Агенцията по безопасност на храните, Министерството на здравеопазване и другите държавни органи да се забрани употребата на хидрогенираните мазнини в хранителната индустрия.

Водещи

Най-четени