Максимално финансовите корекции по ОП "Околна среда" ще са 113 млн. лева 13.03 | 20:59

Това ще се случи, ако се спазят всички изисквания на Европейската комисия

От Цанка Донкова

Ако се спазят всички изисквания на Европейската комисия максималната сума на наложените финансови корекции по проектите на оперативна програма "Околна среда" ще е 113 млн. лева. Това стана ясно от думите на министъра на околната среда и водите Искра Михайлова.

По думите ѝ обаче тази сума може да падне на 47 млн. лева, ако ЕК приеме решенията на български компетентни органи като Агенцията за обществени поръчки, Комисията за защита на конкуренцията и Висшия административен съд, които при обжалване, ясно са подкрепили общините в техните решения за обществени поръчки.

"Готвя специален доклад до премиера и Министерския съвет, с който ще предложа да бъде наложена хоризонтална финансова корекция", посочи министър Михайлова. Тя допълни, че трябва да бъде намерена форма за подкрепа на общините в изпълнението на финансовите корекции.

По думите ѝ това може да бъде споделена отговорност, в случаите, когато има решение на компетентните органи или специален фонд, който да отпуска на общините нисколихвени или безлихвени кредити за покриване на финансовите корекции, допълва БТА.

"Това сега се случва с ОПОС, но може да се случи и с други оперативни програми", аргументира позицията си екоминистърът.

Водещи

Най-четени