На Земята започва ледников период 10.09 | 10:53

Арктика бележи рекордно нарастване на ледената покривка

От Антония Михайлова

Студеното арктическо лято довело до рекордно нарастване на ледената покривка. Тази година с нови ледове са се покрили около 1,6 млн. кв. км територия, което е с 60% повече в сравнение с аналогичния период от миналата година.

По такъв начин, според прогнозите на учените, които преди шест години предсказваха, че това лято Арктика напълно ще се освободи от ледовете, не се оправдаха.

Както пише The Telegraph, ледена покривка с размер на половината Европа се шири от бреговете на Канада до северното крайбрежие на Русия. Северозападният преход от Атлантическия в Тихия океан остава блокиран от ледове целогодишно, поради което някои кораби са принудени да променят маршрутите си.

Учените предполагат, че на планетата предстои период на глобално захлаждане, което няма да приключи до средата на този век. Както пише Daily Mail, глобалното затопляне е спряло още през 1997 г.

"Периодът на застудяване вече е започнал. Вече мисля, че той ще продължи поне през близките 15 години. Няма никакви съмнения, че затоплянето, фиксирано през 1980–1990 г., е спряло", твърди проф. Анастасий Цонис от Уисконсинския университет в Медисън.

Учените са единодушни, че поведението на ледовете през следващите пет години ще има решаващо значение за разбирането на измененията на климата. "Арктическият морски лед е един от важните индикатори", подчертава американският професор Джудит Кари.

В същото време Международната група експерти по изменение на климата отбелязва, че поведението на арктическите ледове е доста циклично. Активното затопляне, наблюдавано в 20-те и 30-те години на ХХ век, е сменено от застудяване, завършило през 1979 г. След това ледниците отново са започнали да се топят.

Водещи

Най-четени