Наблюдаваха голяма дропла край Дуранкулашкото езеро 02.02 | 13:26

Голямата дропла е застрашен от изчезване вид, включен в Световния червен списък и абсолютно забранен за лов

От Андриян Георгиев

След злополучния случай с отсреляната голяма дропла преди две седмици, друга птица от този изключително рядък вид е била наблюдавана в късния следобед на 31 януари 2012 г., съобщават от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).  

Голямата дропла е застрашен от изчезване вид, включен в Световния червен списък и абсолютно забранен за лов. В миналото видът е бил широко разпространен в Добруджа и Дунавската равнина, където е гнездил в обширни открити райони. След 1950 г. все още се среща на отделни места в Добруджа, но броят на наблюденията в гнездовия период рязко намалява.

Главните причини са повсеместното избиване и разрушаването на основните местообитания на вида с механизирането и уедряването на земеделието. В наши дни сред опасностите, които грозят тази едра птица, е сблъсъкът с електропроводи и ветрогенератори, а в района, където дроплата е наблюдавана, вече има разположени ветроенергийни паркове, както и проекти за нови. 

Неотдавна БДЗП, други неправителствени организации и местни жители се противопоставиха на инвестиционно предложение за изграждане на нов ветроенергиен парк от 95 ветрогенератора в близост до Дуранкулашкото езеро, което е част от защитената зона Натура 2000. Паркът е планиран така, че обгражда езерото от запад и югозапад. Тази територия е особено ценна за зимуващата популация на световно застрашената червеногуша гъска, но тазгодишните наблюдения на голяма дропла и стрепет - по-малкия ѝ събрат, отново показват, че природните местообитания там привличат и други редки видове птици.

От БДЗП изразяват надежда, че благоразумието на държавните институции ще надделее и те ще спрат този проект. 

Водещи

Най-четени