Най-сетне първенци в ЕС! Създаваме по-малко боклук 01.11 | 19:08

Може би защото сме бедни и потребяваме по-малко стоки. Проблемите с рециклирането обаче остават

От Андриян Георгиев

На едно от първите места сме в Европейския съюз по ниски нива на създаване на боклуци на човек от населението. Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова".

По думите ѝ с въвеждането в законодателството на екотакса за депониране на отпадъците, която общините плащат, количеството им е намаляло от 3,5 млн. тона през 2009 г., на 3 млн. тона през  2011 г.

Нона Караджова е възложила на експертите от дирекцията за управление на отпадъците в екоминистерството да включат в наредбата за изискванията към депата, изграждането на национална  информационна система за депонираните отпадъци. Чрез нея ще се подава онлайн информация в реално време от кантарите на сметищата, които мерят постъпилата от камионите смет. Това допълнително щяло да стимулира общините да намалят количествата смет към депата.

Битовият отпадък е незаменим ресурс за икономиката, каза още Караджова, цитирана от БТА. Тя посочи, че страната ни може да реши проблемите с битовите отпадъци до 2020 г., което би означавало да го направим много по-бързо от старите страни-членки на ЕС, на които са трябвали повече от 30 години.

Министърът коментира данни от последния доклад на ЕК за управление на отпадъците в страните-членки, според който България депонира 100% от битовите си отпадъци. Според Караджова данните са неверни и се основават на неправилно подадена информация от България към Евростат, тъй като е използвана остаряла методика за отчиане.

Според данни на Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) над 350 хиляди са рециклираните масово разпространени отпадъци през 2011 г., отделно има количества, които се горят в циментовите заводи и се събират в пунктовете за вторични суровини. След актуализиране на информацията количеството ще се увеличи до поне 500 хиляди тона, което е над 10% рециклиране, коментира Караджова. 

Водещи

Най-четени