Найлонът не е повече от плантктона 09.01 | 10:47

Учени спорят с природозащитници

От Любомир Тасев

Кампанията срещу найлоновите пликове става все по-мащабна по света, отчасти заради историите за замърсяването на световния океан, коментира електронното издание Reason.

От Greenpeace описват ситуацията така:

"Водовъртеж от боклук с размерите на Тексас в северния Тихи океан, където на шест килограма найлон и пластмаса се пада един килограм планктон."

Според изявление на организацията някои от тези отпадъци няма да се разградят и по времето на правнуците на хората, които са ги изхвърлили.

Ново изследване обаче показва, че прогнозите на природозащитниците за обречения ни свят са малко преувеличени.

В Тихия океан плуват много боклуци, но твърденията за огромно отпадъчно петно между Калифорния и Япония са преувеличени, сочат данните от анализ на експерт от Университета на Орегон.

"Освен това, тезата, че океаните изобилстват с повече найлон, отколкото плантктон, а и че обемът на отпадъците се увеличава десетократно на всяко десетилетие, е също толкова погрешна," отбелязва Анджелик Уайт, асистент преподавател по океанография.

"Няма съмнение, че количеството на пластмасовите боклуци в океаните се увеличава, но подобно преувеличение подкопава доверието в учените," смята Уайт.

"Разполагаме с данни за смислена оценка, няма нужда от преувеличаване. Като се има предвид наблюдаваната концентрация на отпадъците в северната част на Тихия океан, просто не е коректно да се каже, че пластмасата е повече от планктона".

Водещи

Най-четени