Националните паркове кандидатстват за 161,5 млн. лв. по ОПОС 09.02 | 18:47

Средствата са за опазване на популации, видове и местообитания

От Филипа Тодева

Трите национални парка в България – "Централен Балкан", "Пирин" и "Рила" кандидатстват за 115 млн. лв по Оперативна програма "Околна среда". Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите.

Със средствата ще се финансират и изпълняват дейности за опазване на ценни популации, видове и местообитания, ще се изпълняват мерките, предвидени в съществуващите планове за управление, ще се актуализират плановете за управление на парковете "Пирин" и "Рила" и ще се маркират граници на защитени територии.

Единайсетте природни парка също ще осъществят мерки по опазване и възстановяване на екосистемите, предвидени в техните планове за управление, с цел постигане на благоприятен статус на видовете и местообитанията, предмет на опазване в тях.

Стойността на проектите е 47 млн. лв., а предложенията са на дирекциите на природните паркове "Шуменско плато", "Русенски Лом", "Златни пясъци", "Българка", "Рилски манастир", "Беласица", "Странджа", "Витоша", "Сините камъни", "Персина" и "Врачански Балкан"

Дейностите, предвидени в проектите, ще се изпълняват през следващите 3 години и ще имат значителен ефект за опазване на биологичното разнообразие и устойчивото управление на защитените територии, които представляват основен елемент от екологичната мрежа в България.

15 регионални инспекции по околната среда и водите (Варна, Стара Загора, Шумен, Враца, Перник, София, Бургас, Монтана, Смолян, Велико Търново, Пловдив, Хасково, Русе, Благоевград и Стара Загора) кандидатстват за общо 20 млн. лв., с които ще се актуализират плановете за управление на резервати, ще се маркират граници на защитените територии и ще се провеждат образователни кампании.

Водещи

Най-четени