Наш дъб на 6 века се бори за европейско дърво на годината 29.01 | 18:04

В конкурса участват още 15 държави, гласуването ще е през целия февруари

От iNews.bg

Наш дъб на 600 години се бори в конкурса "Европейско дърво на 2017 година". Величественият вековен зимен дъб расте до външната стена на църквата "Рождество Богородично" в село Насалевци, община Трън. Дървото е защитено, а мястото се смята за свещено. Доказателство за това е и фактът, че тук е съществувала църква по времето на Втората българска държава (XII-XIV век), пише treeoftheyear.org.

600-годишният български дъб ще се бори да стане дърво на Европа с още 15. Болшинството от тях също са дъбове. Сред финалистите в конкурса са още дървета в Белгия, Чехия, Англия, Естония, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Литва, Ейре, Полша, Шотландия, Испания, Словакия и Уелс.

Гласуването за "Европейско дърво на годината 2017" стартира на 1 февруари. Новото в тазгодишния конкурс е възможността да се даде глас за 2 дървета. Гласуването ще протече до 28 февруари. През последната седмица (от 22 до 28 февруари) гласуването е тайно и на уеб страниците няма да бъдат публикувани временните резултати от гласуването. Резултатите ще бъдат обявени на церемонията по награждаване на победителите в конкурса, която ще се проведе в Брюксел на 21 март 2017 г.

Водещи

Най-четени