Незапомнена жега и суша в Италия! Рим минава на воден режим 23.07 | 12:33

Рекордно е паднало нивото на основния водоизточник на столицата - езерото Брачано

От iNews.bg

Италианските власти наредиха да бъде спряно изпомпването на вода от езеро край Рим на фона на продължителната суша в страната. Това може да наложи да бъде въведен режим на водата в италианската столица, предаде Ройтерс, цитирана от бТВ.

Забраната за изпомпване на вода от езерото Брачано ще влезе в сила на 28 юли, съобщи управителят на област Лацио в близост до столицата - Никола Дзингарети.

"За съжаление, това е трагедия! Истината е, че водите на езеро Брачано спаднаха твърде много и сме изправени пред риск от екологична катастрофа", прдупреди Дзингарети.

1950084

Компанията за комунални услуги "Ачеа", която управлява водоснабдителната система на Рим, съобщи, че след две години на валежи под средното равнище нивото на водата в резервоарите на Вечния град силно е намаляло, а продължаващата гореща вълна още повече влошава положението.

"Ачеа" обаче оспори нареждането да спре да черпи вода от Брачано, разположено на около 30 км северно от Рим. Според компанията областните власти са взели едностранно и незаконно решение.

1950083

"Силното намаляване на притока на вода във водоснабдителната система на столицата ще ни принуди да въведем строг режим, което ще засегне 1,5 милиона римляни", каза говорител на компанията.

1950082

Според Дзингарети обаче едва 8% от водата на Рим идва от Брачано, а "Ачеа" е имала достатъчно време да намери решение на проблема. 

По-рано този месец "Ачеа" започна да спира обществените чешми в столицата. Оттогава се задържат високите температури, които заплашват да направят 2017 година една от най-горещите, отчитани в Италия.

Водещи

Най-четени