Нено Димов: ЕС ни осъди заради многото строежи край Калиакра 07.08 | 13:45

Забрана за риболова няма, за земеделие обхваща само неплодородни земи, обясни той

От iNews.bg

Множеството разрешения за строежи в защитена зона "Калиакра” са причината за наказателната процедура срещу България и решението на Съда на ЕС за санкции срещу нашата страна. Това заяви пред бТВ министърът на околната среда Нено Димов, който в края на миналата седмица подписа заповед, която хората в Каварна, Шабла и Балчик разбраха като забрана на всякаква стопанска дейност в земите си. След протести и сблъсъци премиерът Бойко Борисов обяви, че ще се търси вариант, при който интересът на хората да бъде защитен без да се наложи България да плаща тежки глоби.

Ресорният министър подчерта, че проблемът е с над 10-годишна давност – териториите на "Натура” са разчертани "с множество грешки” още през 2005-2006 г., от 2008 г. се водят дела срещу нашата страна, които са приключили в края на миналата година. Процедурите срещу България са започнали заради близо 600 проекта, като в крайна сметка сме били осъдени за 6 ветрогенератора и голф игрище.

Съдбата им зависи от това държавата да вземе конкретни мерки за регулация на дейностите в защитената зона. "Комисията прие, че ако въведем плана за управление, няма да иска ефективно събаряне (…) В момента перките и голф игрището и множество други проекти (къщи, разорани терени, къщи за гости) бяха спасени и няма да бъдат събаряни”, обясни Димов. Освен това, "всичко с разрешение за строеж и започнато може да продължи”.

По думите му заповедта за ограничаване на земеделската дейност в защитените зони е трябвало да бъде издадена още на 31 март, но това не е било направено. Преди издаването на разпореждането, той е провел разговори с кметове и представители на бизнеса.

"Този скандал избухна поради очевидното неразбиране и недоброто обяснение, че тази заповед има много малък обхват”, коментира още Димов. Той посочи, че по никакъв начин не се забранява риболовът в акваторията на Черно море, а земеделската дейност се забранява само на територията на т.нар понто-сарматски степи – земя, която така или иначе е неплодородна.

Димов посочи, че по-голямата част от степите и в момента са държавна собственост, но има и 7600 дка на частни собственици, като ще се търси вариант те да бъдат компенсирани чрез изкупуване или замяна. Министърът подчерта, че целта е, ако въобще се плащат пари, да се плаща на собствениците, а не на Брюксел.

Димов уточни, че с по-голям обхват е Планът за управление на цялата зона "Калиакра”, като там има различни режим: "Никой няма да спре обработването в Добруджа, там, където се е обработвало преди, там няма да се строи”, каза още екоминистърът.

Водещи

Най-четени