Ниското ниво на Дунав заплашва размножаването на птиците 05.07 | 15:29

Намаляват чаплите и ибисите покрай реката, отчете Втората Дунавска експедиция

От Ивелина Георгиева

Наблюдава се изключително ниско ниво на река Дунав за пролетно-летния сезон. Това каза Иван Христов, координатор на програма "Води" на WWF, докато представяше резултатите от Втората Дунавска експедиция, която се проведе в края на юни тази година.

В международната експедиция са участвали български и румънски екипи и са изследвани 8 влажни зони.

Според резултатите от експедицията броят на регистрираните птици през тази година е най-малък в сравнение с броя им в периода 2006-2010 г., обясни пък орнитологът от БАН Петър Шурулинков. Поради ниското ниво на реката птиците не се размножават, а само прекарват лятото край водите й, допълни още той.

Годината е неблагоприятна най-силно за числеността на гривестата, нощната и малката бяла чапла и блестящия ибис. От друга страна експедицията отчита увеличение на общия брой на представителите на големия корморан, бялата чапла и лопатарката.

Ако нивото на река Дунав продължи да спада, последиците ще бъдат сериозни за биоразнообразието на реката, алармираха от WWF.

Най-сериозната причина за ниското ниво на Дунав и заплаха за всички животински видове, които населяват водите ѝ, е корабоплаването, смята Иван Христов. Той изрази съмнение за предлаганите от Европейската комисия проекти за корабоплаването, които включват затварянето на странични ръкави на реката - там, където има острови, изграждането на бетонни прагове, укрепителни съоръжения, разширяване на речното дъно, с цел улесняване преминаването на големите товарни кораби и други.

Това ще доведе до необратимо вдълбаване на реката, което е предпоставка за изчезването на голям брой биорганизми, обясни още Христов. Параметрите, които се залагат в проектите, не отговарят и не са подходящи за долното течение на река Дунав, категоричен е Христов.

Реализирането на подобни проекти е в интерес на големи чуждестранни компании и става въпрос за корабоплаване на големи транзитни кораби, които ще изпълняват курсове до Холандия и няма да бъдат от никаква икономическа полза за страната ни, съобщиха от природозащитната организация.

От Международната природозащитна организация WWF призоваха да се нагодят корабите към реката, а не реката към корабите и да се прецени внимателно как ще се въздейства на река Дунав, така че тя да запази функциите си.

За България ще остане замърсената природа и мъртвите животински видове, допълниха от WWF.

Природозащитниците предлагат още през река Дунав да преминават специално предназначени за дълбочината ѝ плавателни съдове и да не се налага удълбаването на дъното на реката.

Това може да стане като се направи цялостна оценка за капацитета на Дунав, въз основа на която да се разработят планове за корабоплаването.


Водещи

Най-четени