Нова инсталация ще сепарира битовите отпадъци в Габрово 15.08 | 11:00

Ще се сортират хартия, стъкло, метал и пластмаса

От Кремена Бедерева

Нова инсталация ще сепарира битовите отпадъци в Габрово. Фирмата, която е спечелила обществената поръчка за третиране на смесени битови отпадъци, ще построи съоръжението и ще го стопанисва за срок от пет години. Това съобщиха от общинската администрация.

Договорът е на стойност 2,7 милиона лева и е подписан от заместник-кмета на Габрово Климент Кунев, кмета на Трявна Драгомир Николов и прокуриста Евгени Тотев.

Инсталацията ще сортира хартия, стъкло, метал и пластмаса. Предварително обучен персонал ще разделя отпадъците и ще подготвя материалите, годни за рециклиране.

Инсталацията ще бъде монтирана в производствено хале с площ два декара, което ще се намира на площадката на депото за твърди битови отпадъци, изграждащо се с европейски средства по проект на оперативната програма "Околна среда".

Инсталацията за сепариране на отпадъците не е част от проекта за депото, а е инвестиция на общините Габрово и Трявна, обясниха от администрацията. След изтичане на петгодишния договор инсталацията ще стане собственост на двете общини.

Най-четени