Нови тролеи ще се "разхождат" по столичната улица "Раковски" 06.10 | 14:35

Превозните средства са достъпни за хора с увреждания и за детски колички

От Кремена Бедерева

Нови тролейбуси по линия номер 9 се очаква да бъдат пуснати този месец, с приключването на ремонта на ул. "Г. С. Раковски", съобщи Цветан Цолов, координатор на "Проект за интегриран столичен градски транспорт".

Изпълнението на проекта по ОП "Регионално развитие" 2007–2013 г. цели подобряването на трафика и на пътуването с градски транспорт, както и комфорта и безопасността на пътуване.

Цолов посочи, че вече е приключило изпълнението на най-големия като стойност и значимост компонент на проекта - доставката и въвеждането в експлоатация на 50 тролейбуса.

С тях са обновени 90% от тролейбусния парк на София, каза Цолов. По думите му новите тролейбуси са пуснати в движение по линиите 1, 2 и 5, които са с най-голям поток от пътници. Новите превозни средства са енергийно ефективни, със система за управление, с която се намалява използваната електроенергия до 15%.

Оборудвани са с климатик в салона за пътници и в кабината на шофьора. Превозните средства са подстъпни за хора с увреждания и за детски колички. Осигурена е и светлинна и звукова сигнализация на първата врата за улеснение на достъпа на хора с намалено зрение.

Цветан Цолов посочи, че друга част от проекта е доставката и инсталирането на Интелигентна система за управление на движението, за която в момента се провежда обществена поръчка за избор на изпълнител.

Част от проекта е и реконструкцията на трамвайния релсов път по бул. "България" от бул. "Витоша" до ухо "Борово" и обновяването на кабелната мрежа. Вторият етап на обекта – реконструкция на около 500 м релсов път на кръстовището на бул. "България" и бул. "Акад. Иван Евстатиев Гешов", ще включва и изграждането на кръстовище на две нива.

Водещи

Най-четени