Новият Закон за рибарството би улеснил строежа на ски писти 21.07 | 14:04

От коалиция "За да остане природа в България" алармират за промените

От Андриян Георгиев

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България” с изненада е открила, че управляващите планират да променят закона за рибарството, за да улеснят строителите на ски писти, съобщават природозащитниците.

В преходните и заключителните разпоредби на проектозакона за рибарството се предлага ски писти да се строят и без приети областни планове за горите. Досега такива планове се изискваха при строителството на ски писти, посочват екоактивистите.

Коалицията "За да остане природа в България” припомня, че тройната коалиция често прокарваше ново законодателство в една област чрез преходните и заключителните разпоредби на закони от съвсем друга област. Очевидно това опитват да правят и някои от сегашните управляващи, обясняват еколозите.

Междувременно, коалицията "За да остане природа в България” организира протестно шествие срещу унищожаването на Национален парк "Пирин" и политическия чадър над нарушенията в ски зона Банско. То ще се проведе довечера от 18 ч. с начална точка стълбите на бившия Партиен дом, ще премине по "жълтите павета” и ще завърши до сградата на БНТ.

Участниците ще носят чадъри, които символизират политическия чадър над нарушенията в ски зона Банско и НП "Пирин", допуснати както от настоящото правителство, така и от предишните три.

Коалицията "За да остане природа в България” призовава правителството да спре всякакво строителство в защитените територии, да развали концесионния договор с "Юлен” АД, да влезе във владение на незаконно изграденото, както и да изиска обезщетение за незаконно използваните площи и да се рекултивират незаконно застроените територии в НП "Пирин", част от европейската екологична мрежа Натура 2000 и от световното природно наследство на ЮНЕСКО.

Водещи

Най-четени