Носорозите получават помощ от неочаквано място 09.01 | 13:05

Математици се опитват да открият модел, който да спаси застрашените видове от унищожение

От Георги Георгиев

Възможно ли е изработването на математически модел, с който да се спасят носорозите, заплашени от унищожение от бракониерите заради роговете им? На този въпрос трябва да отговорят математици от цял свят на специален форум, организиран следващата седмица в Йоханесбург, Република Южна Африка, информира AFP.

Учените трябва да отговорят на няколко прости въпроса. Дали интензивното отглеждане на тези животни във ферми и официалното разрешаване на пазара на техните рога ще обезкуражи бракониерите заради по-ниските цени. И тези развъдници ще осигурят ли достатъчно средства, които да бъдат вложени в природните паркове, където тези животни живеят на свобода?

Тези въпросителни трябва да намерят отговор на ежегодния семинар на Групата за математически изследвания в индустрията, който ще се проведе от 14 до 18 януари в университета Уитс в Йоханесбург, предаде БТА.

В своите модели математиците ще трябва да включат и следните изходни данни. Броят на живеещите на свобода носорози в Африка е приблизително 20 хиляди. Бракониерството нараства с лавинообразни темпове - над 600 убити животни през 2012 година.

Цената на черния пазар на килограм рог възлиза на около 50 хиляди евро. В сметката трябва да се вземат предвид и разходите на парковете за борба с бракониерството.

Използвайки тези данни трябва да се направят предвиждания какво би станало, ако търговията с рогове на носорози бъде легализирана. И дали при това положение ще бъде запазена популацията на дивите носорози, или положението им ще се влоши още повече.

Водещи

Най-четени