Няма засегната жива гора при пожара на Витоша 05.07 | 16:13

Най-вероятната причина за пожара била човешка грешка, твърдят властите

От Андриян Георгиев

При вече овладеният пожар в резервата "Бистришко бранище” на Витоша няма засегната жива гора, а само единични дървета. Това твърди зам.-изпълнителният директор на Югозападното държавно горско предприятие Дамян Дамянов. 

Правят се последните просеки, които целят да отделят тлеещите огнища. Границите на локализирания пожар се охраняват, за да не се разнесат от вятъра искри от недоугасените участъци.  

Засегната е минимална площ от около 20 хектара суха маса смърчове на по 15-20 години – пострадали от вредители и разразилият се през 2001 г. смерч, съобщават от Министерството на земеделието и горите (МЗХ).

Причината за пожара най-вероятно била човешка грешка, коментира още инж. Дамянов. Повод за тези съмнения бил почивният ден, в който се случи инцидента.

Изгорялата дървесина нямала икономическа стойност, а само научна и екологична. Тя не можело да бъде изнесена, тъй като се намира на територията на биосферен резерват "Бистришко бранище”.

Ще има големи щети върху фауната и биоразнообразието в резултат на пожара, коментира Симеон Арангелов,  експерт по фауната в Дирекцията на природен парк "Витоша", цитиран от БТА. По думите на Арангелов като цяло пожарът е спрян, останали са малки вътрешни огнища.

Безспорно най-голямо влияние пожарът ще има върху местообитанието на мечките, тъй като точно там бяха концентрирани по-голямата част от мечките на Витоша, каза Арангелов. 

От началото на годината са възникнали над 280 горски пожара, като основната причина е човешка небрежност. Според експертни наблюдения едва 1% от горските пожари възникват по естествени причини, каза инж. Николай Пиронков, експерт по опазване на горите в Изпълнителна агенция по горите.

Водещи

Най-четени