Няма пари за втория саркофаг над Чернобил 02.02 | 16:00

ЕБВР призовава страните да дадат още средства

От Елена Коцева

За строителството на нов саркофаг за изолиране на остатъците от ядрения реактор в Чернобил не достигат пари. До този момент е събрана само половината от сумата, която е необходима.

Сред отломките в АЕЦ-а, където през 1986 година стана огромната авария, остават почти 200 тона радиоактивни материали, които все още са опасни.

Останките на експлодиралия реактор вече са покрити с бетонен купол, но построеното набързо съоръжение веднага след аварията не е достатъчно сигурно. Затова е планирано да се изгради нов, втори саркофаг върху вече съществуващия. Със задачата се зае Френският консорциум "Новарка".

Първият саркофаг е строен седмици след аварията от хора, които са рискували собствения си живот. Много от тях вече не са сред живите след като са влезли в извора на радиацията. Този саркофаг вече се руши, въпреки че няколко години по-късно е допълнително укрепен със скеле. И то обаче има опасност да се срути и 200 тона радиоактивни материали отново да застрашат човешки живот.

И в момента от саркофага се излъчва радиация, като дори и строителството на новия купол няма да бъде безопасно.

"Тук бродят призраците на миналото. Именно тук можеш да разбереш колко важно е да се направи всичко безопасно и сигурно”, подчертава Лорин Дод, директор на проекта за строителство, цитиран от БиБиСи.

Проектът се ръководи финансово от Европейската банка за възстановяване и развитие. Самият президент на банката Томас Миров призовава международното общество да участва в събирането на средства.

Строителството е на стойност 1.6 милиарда евро, като до този момент са събрани 740 милиона. Изпълнителите са в очакване на още обещани от Г-8 суми, но те и до този момент не са преведени.
Въпреки че бившата АЕЦ в Чернобил е строена и експлоатирана в Съветско време, Русия като вносител на финансови средства по проекта е едва на 10-то място.

В момента ЕБВР ще засили кампанията по събирането на средства, използвайки отбелязването на 25-годишнината от катастрофата.

Аварията в Чернобил стана на 26 април 1986 в АЕЦ в Украйна, тогава част от Съветския съюз. Това е най-тежката авария в историята на ядрената енергетика.

Тя предизвиква облак от радиоактивни отпадъци, който преминава над части от СССР, Източна Европа и Скандинавия.

Обширни райони в Украйна, Беларус и Русия са замърсени, а около 200 000 души са евакуирани от родните си места.

Веднага са хоспитализирани 213 пожарникари и работници по сигурността, от които оцеляват едва половината. От зоната на инцидента са евакуирани около 200 000 души.

Над 600 000 запасняци, военни и граждани са работили по затварянето на реактора и овладяването на всички рискови проблеми. От тях около 25 000 са починали под 40 година възраст, а 200 000 са обявени за инвалиди. Неопределено количество хора са заразени поради опита на правителствата в различни държави, това включва и България, да отрекат инцидента, както и да стрият информацията, радио активен прах има в атмосферата на цяла Източна Европа.

След аварията кръвните ракови заболявания в Европа са повишили честотата си 60 пъти в последните 20 години. По данни на изследвали проблема, само в Беларус има 300 000 родени след аварията деца, които страдат от здравословни проблеми следствие на нея.

Водещи

Най-четени