Огромен каньон се крие под ледовете на Гренландия (ВИДЕО) 30.08 | 10:47

Дължината му е поне 750 метра, дълбочината – 800 метра

От Антония Михайлова

Европейските учени откриха под ледовете на Гренландия каньон с дължина поне 750 километра и дълбочина 800 метра. Преди няколко милиона години той може да е бил корито на река, твърдят учени в статия, публикувана в сп. Science.

Джонатан Бамбър и колегите му от Бристолския университет анализирали данните от въздушните наблюдения с радари, включително събраните в рамките на американския проект IceBridge, който се реализира от НАСА. Така те успели да открият под ледения щит на Гренландия каньон, който се простира от центъра на острова на север и се опира в дълбок фиорд, влизащ в Северния Ледовит океан.

Дължината на каньона по мащаби е съпоставима с отделни участъци от американския Гранд каньон, като се простира на не по-малко от 750 км, а дълбочината му се колебае от 200 метра в центъра на острова до около 800 м на крайбрежието, а ширината на места е до 10 километра.

Изследователите смятат, че сега каньонът играе важна роля в пренасянето на разтопената вода под ледовете към океана, а преди замръзването на Гренландия, преди около 4 милиона, години той е бил част от речната система на острова.

Откритието на каньона помага на учените да разберат защо под гренландските ледове, за разлика от Антарктида, не се образуват езера с разтопена вода, които могат съществено да ускорят процеса на движението на ледниците.

"Когато погледнем Google Streetview за много градове по света и цифровите карти от плътността на населението до нивото на щастие, може да решим, че цялата повърхност на Земята вече е плътно изучена и картографирана. Нашето изследване нагледно показва, че много неща предстои да се открият", казва Бамбър, цитиран от РИА Новости.

Водещи

Най-четени