Опасни химикали край Девня вещаят екокатастрофа 24.10 | 15:39

Държавата дава 16 млн. лв. за преместване на отпадъците от „Полимери“

От iNews.bg

Опасни химически отпадъци от фалиралия завод "Полимери" край Девня застрашават региона и трябва да бъдат преместени максимално бързо. Държавата търси фирма, която да премести и обезвреди опасните химикали, съхранявани в закрития завод, съобщи по БНР областният управител на варненска област Стоян Пасев.

Обществената поръчка е обявена на сайта на Европейската комисия. Стойността й е близо 16 млн. лв., които трябва да бъдат осигурени от държавата.

Областният управител предупреди, че трябва да се действа бързо, тъй като химикалите застрашават сигурността в региона.

"При мен има четири доклада от синдика и от кмета на Девня Свилен Шитов, в които изрично се казва, че веществото е много активно и продължава да намалява сечението на ламарината, която е обшивка в съдинките, тоест са пред бедствено положение. Наложително е да се преместят в други съдинки или да се утилизира, колкото се може по-бързо", обясни Пасев.

Областният управител цитира специалисти, според които преместването на отпадъците трябвало да стане максимално бързо, "независимо от това дали обществената поръчка е в действие ли не"

Обществената поръчка е за утилизиране на опасните химикали дихлоретан и трихлоретан, съхранявани на територията "Полимери". Става дума за транспортиране на 2640 тона трихлоретан и на близо 100 тона дихлоретан и за безопасното им унищожаване извън страната, посочи управителят на областта.

Той обясни, че е сезирал държавата, но ако до три месеца, след като бъде избрана фирма, финансирането не бъде осигурено, поръчката ще бъде анулирана. Затова трябвало да се едйства бързо, тъй като химикалите са много агресивни и застрашават региона.

"Това е обезпокоително! Всяко едно местене на такова вещество има риск", алармира Пасев.

Водещи