Осъвременяват правилата за третиране на електронни отпадъци 03.02 | 15:19

Фотоволтаичните панели също да подлежат на рециклиране, настояват европейските депутати

От Деляна Петкова

Европейските депутати гласуваха за по-строги правила за увеличаващите се обеми от отпадъци от електрическо и електронно оборудване (ОЕЕО) в Европа, като същевременно настоява за подобряване на работата на компаниите в тази сфера.

За какви конкретни промени обаче настояват европейските депутати? Ето и по-важните от тях:

Събиране на отпадъците

От 2016 г. държавите членки на ЕС трябва да събират 85% от електронните отпадъци, които произвеждат. ЕП предлага също и цел за 2012 г.: всяка държава членка да гарантира, че на глава от населението се събират най-малко 4 кг ОЕЕО (съгласно в момента действащите правила) или същото количество ОЕЕО, което е било събрано през 2010 г., като се взема предвид по-високата от тези две стойности.

Третиране на електронни отпадъци

Освен намаляването на вредите за здравето и околната среда, подходящото третиране на електронните отпадъци може да доведе до опазване на ценни ресурси и суровини. Депутатите препоръчват рециклиране на 50-75% от електронните отпадъци (в зависимост от категорията) и подкрепят нова цел за 5% повторна употреба.

Обхват на предложенията

Всички типове ОЕЕО трябва да бъдат включени в новото законодателство, освен големи инсталации или уреди, военно оборудване и автомобили. Депутатите смятат, че в списъка трябва да бъдат включени и фотоволтаичните модули, използвани при соларните панели, тъй като се демонтират от професионалисти и защото отрасълът си е поставил цели за рециклирането им.

Отговорности на производителя и потребителя

Депутатите подчертават, че стандартизирането на регистрацията и отчетът са необходими за намаляване на административните тежести и разходите за компаниите. С цел допълнително опростяване на правилата, ЕП предлага също да се намали броят на категориите електрическо оборудване.

Производителите на електронно оборудване финансират третирането и също така могат да допринесат чрез прилагане на екодизайн, като и създавайки продукти, които по-лесно да се ремонтират или рециклират.

Потребителите трябва да изхвърлят отпадъците от електронно оборудване безплатно в съответните центрове за третиране. Те могат също така да предават при търговците на дребно някои много малки продукти, като от това изискване се освобождават много малките магазини (но не и търговците от разстояние).

Нелегален износ

Големи обеми отпадъци от електронно оборудване, за което невярно се твърди, че може да бъде използвано повторно, незаконно се изнасят в развиващите се страни, където често се третират при необезопасени условия, в това число и от деца. В подкрепа на предложенията на Комисията за по-строги инспекции на товарите, ЕП посочва в допълнение, че износителите носят отговорност да докажат, че товарът може да бъде използван повторно.

Водещи

Най-четени