Откриха вулкан дълбоко под ледовете на Антарктида 18.11 | 09:44

Той се намира в Земя Мери Бърд на най-южния континент

От Антония Михайлова

Американски геолози откриха вулкан на дълбочина километър под ледовете на Западна Антарктида.

Това свидетелства за настъпването на период на повишена геологична активност на най-южния континент на Земята и ускоряването на топенето на неговите ледове, се казва в статия, публикувана в сп. Nature Geoscience.

Ежегодно леденият щит на Антарктида губи до 2800 куб. км лед и в последното десетилетие ледената покривка намалява все по-бързо. Дълго време се смяташе, че това се случва поради ускореното формиране на айсбергите, но американските климатолози през юни 2013 г. изясниха, че малко повече от половината от обема на изчезващите ледове са разтопени от топлите течения, отмиващи подводната част на ледения щит на южния континент.

Група геолози под ръководството на Аманда Лу от университета във Вашингтон са открили още един възможен източник на ускореното топене на ледовете на Антарктида, като изучили резултатите от сеизмографските наблюдения през 2010-2011 г. Изследванията са проведени в рамките на проекта POLENET/ANET, чиято главна цел е построяването на триизмерна карта на ледниците в западната част на Антарктида при помощта на природните сеизмични колебания.

Лу и колегите й използвали тези данни, за да "надникнат" още по-дълбоко и да проследят движенията на потоците магма в горните слоеве на земната кора в околностите на Антарктида. Те открили, че подобни процеси протичат значително по-активно, отколкото сме свикнали да смятаме, и че в Западна Антарктида, на територията на Земя Мери Бърд може да съществува вулкан под ледовете.

Според техните изчисления той се намира на километър дълбочина и достатъчно често се събужда, което през 2010 и 2011 г. е довело до появата на серия трусове с магнитуд от 0,8 до 2,1 по Рихтер, фиксирани от станциите на POLENET/ANET.

Учените смятат, че подледните изригвания на този вулкан, заедно с "подгряването" на ледниците от потоците магма в горните слоеве на кората, могат частично да обяснят защо леденият щит на Антарктида се топи толкова бързо, допълва РИА Новости.

Водещи