Още 74 електрически стълба са безопасни за птиците 08.07 | 16:32

Българското дружество за защита на птиците и ЕВН България работят заедно за природата

От iNews.bg

74 електрически стълба в района на Югозападна България бяха обезопасени в защита на световно застрашения царски орел и ловния сокол.

Това съобщи днес Петър Янков, председател на управителния съвет на Българското дружество за защита на птиците. Той допълни, че до момента са поставени 222 изолации и се очаква до края на август да бъдат обезопасени общо около 500 стълба в района на Елхово и Тополовград. Тези райони попадат в Натура 2000 - "Западна Странджа" и "Сакар", в които най-често се срещат царският орел и ловният сокол.

iNews припомня, че и другото електроразпределително дружество изпълнява програма, която щади птиците. Над 500 метални платформи за щъркелови гнезда е монтирало дружеството "ЧЕЗ Разпределение България" през последните няколко години, Целта е както да се предотвратят авариите по електрическата мрежа, така и да се предпазят птиците.

Обезопасяването се осъществява като се монтират предпазни покрития върху изолаторите и проводниците на стълбовете. Изолациите се поставят върху определен тип стълбове със стърчащи нагоре изолатори, при които проводниците са близо до върха на стълба. Именна там предпочитат да кацат птиците, коментираха от дружеството.

Огромно количество птици, дори такива, които са застрашени от изчезване загиват от електрическите стълбове, заяви Петър Янков. Над 290 жертви птици от токови удари е регистрирало проучване, проведено през 2009 г. от дружеството.

Освен че могат да загинат като кацат на стълба, птиците могат да предизвикат и изключване на мрежата и дори и по-сериозна авария.

Най-чувствителните зони за царския орел се намират в Югоизточна България, където електрозахранването е под ръководството на ЕВН България. В тази връзка днес двете организации подписаха меморандум за сътрудничество и разбирателство.

"Опазването на околната среда отдавна не е задължение само на природозащитните организации, компаниите трябва сами да проявяват съпричастност към този процес", заяви Петър Янков.

Обезопасяването на стълбовете с природозащитна цел се осъществява по проект Life+ ”Опазване на царския орел и ловния сокол в ключовите за тях места от Натура 2000 в България". Той се финансира от Европейския съюз и е на стойност над 2 милиона евро. Реализира се в периода 2009-2013 година.

Проектът оперира в 10 ключови територии, част от мрежата Натура 2000 – Сакар, Западна Странджа, Сините камъни-Гребенец, Каменски баир, Централен Балкан, Средна гора, Врачански Балкан, Мостът на Арда, Бесапарски ридове и Понор.

Основната цел на проекта е да предотврати изчезването на ловния сокол от България и да увеличи с 20% националната популация на царския орел.

Проектът е разнопосочен, заяви Светослав Спасов, който е негов ръководител. Освен обезопасяването на стълбове до момента по него са изградени 2 овцевъдни ферми и кошара за овце в Централен Балкан, които имат за цел опазване на пасищата.

Партньор на страната ни по проекта е организацията MME- Bird life Унгария. Тя е провела 5 национални проучвания за смъртността на птиците по електропреносната мрежа.
Резултатите от изследванията показват, че в Унгария годишно при токов удар загиват минимум 30 000 птици.
 

 

Най-четени