Парк „Централен Балкан“ вече под защитата на ЮНЕСКО 02.10 | 14:58

Организацията го призна за един от 4-те нови биосферни резервата у нас

От iNews.bg

ЮНЕСКО и Министерството на околната среда и водите признаха заслугите на Oбщина Карлово в развитието на Национален парк "Централен Балкан". Оценката е по повод обявяването на защитената територия за биосферен резерват. Тя бе изразена с писмо от министъра на околната среда и водите до кмета на община Карлово.

В него се казва, че съгласно решенията от 29-aта сесия на Съвета на Програмата "Човек и биосфера", провела се в централата на ЮНЕСКО в Париж, "Централен Балкан" е обявен за един от четирите нови български биосферни парка, предаде БНТ.

Номинирането на Национален парк "Централен Балкан" за биосферен резерват от нов тип бе подкрепено от общините в край парковата територия – Троян, Севлиево, Павел баня, Карлово и Антон. Подкрепата им показа, че местните общности и отговорните държавни институции в тези общини разбират предимствата на регионите, чието развитие се основава на чиста и съхранена природа и на производството и предлагането на сертифицирани местни продукти и регионални марки с висока добавена стойност.

Водещи

Най-четени