Пеперуди от Амазонка пият сълзи и урина на животни (ВИДЕО) 17.09 | 17:32

Така насекомите в тропическите гори си набавяли необходимите соли

От Антония Михайлова

Пеперуда, кацнала на главата на жълтопетниста костенурка, не е рядко зрелище за тропическите гори на Западна Амазонка. Но насекомото не търси там убежище, а пие сълзите на плашливото животно.

"Вероятно пеперудите се привличат от сълзите на костенурките, защото те съдържат соли, в частност натрий – важен елемент, много оскъден в долината на Западна Амазонка – твърди Фил Торес от Изследователския център Тамбопата в Перу. - За разлика от пеперудите костенурките са способни да получат достатъчно количество натрий от месоядния начин на живот. В месото се съдържа значително количество соли. Но тревопасните също се нуждаят от допълнителни биологично значими елементи."

Ученият смята също така, че натрият може да не е единственото полезно вещество, "добивано" от насекомите от очите на влечугите. Възможно е по такъв начин пеперудите да получават и някои аминокиселини.

Тропическите гори на Западна Амазония са регион, в който натрият е по-малко, отколкото на повечето места по Земята. По-скоро това е обусловено от отдалечеността на повече от 1600 км от крайбрежието на Атлантическия океан, главен източник на соли. Тази местност е отрязана от Андите от ветровете, способни да пренесат всичко необходимо от запад. Прахът от минералите попада в долината на Амазонка от изток, понякога дори от Северна Африка. Но значителна част от материалите се измиват от дъждовете, преди да достигнат до Западна Амазония.

Торес е бил свидетел и на храненето на пчелите от костенурските сълзи. Както забелязал биологът, това е доста по-дразнещо за костенурките.

Впрочем костенурските сълзи не са единственият източник на такива соли за пеперудите и другите насекоми. Те си набавят нужното количество и от урината на животни, от калните брегове и дори от хора с потни дрехи.

Изглежда, подобен начин на хранене не е разпространен сред пеперудите извън пределите на този регион. Но учените познават случаи, когато хората в Сибир са хапани от пеперуди вампири. Очевидно те също са имали нужда от съответните соли.

Водещи

Най-четени