Персина - дунавски рай за водолюбивите птици 11.08 | 12:44

Тази година на острова успешно гнездят разлиични видове застрашени птици

От Андриян Георгиев

През тази година блатата на дунавския остров Персин са се утвърдили като един от най-значимите комплекси с птици сред влажните зони по поречието на реката. Това регистрират екипите на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в отчетите си за края на размножителният сезон за водолюбивите птици.

За разлика от миналата година, когато през юли влажната зона на острова е пресъхнала, през 2012 г. водното ниво се е задържало, което е причината за големия брой водолюбиви птици.

Тази година на остров Персин успешно са отгледали малките си две двойки неми лебеди, десетки двойки големи и червеноврати гмурци, белооки и кафявоглави потапници.

С изключително висока численост за страната са се откроили белобузите рибарки - над 220 двойки, и черновратите гмурци - около 10 двойки. Рибарките са гнездили на плаващи гнезда от водна растителност в блатата.

По време на проучването от БДЗП са наблюдавали неколкократно един от символите на влажните зони по река Дунав - къдроглавия пеликан. Именно с цел стимулиране към загнездването му, през 2010 г. е изградена изкуствена платформа за този световно застрашен вид в блато Песчина.

Дейностите по мониторинга са част от дарителския  проект "Спасяването на Пеликана", изпълняван от БДЗП. Проектът е класиран на първо място и награден за 2011. 

Водещи

Най-четени