По-топло време - по-малко птици 16.01 | 18:26

Зимуващите водолюбиви птици у нас са значително по-малко от очакваното

От Андриян Георгиев

В периода 13-15 януари се проведе традиционното международно зимно преброяване на водолюбивите птиците у нас.

Над 200 доброволци и служители на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) и партниращи организации посетиха всички водоеми у нас, за да установят промените в числеността на водолюбивите видове, съобщават от БДЗП.

Окончателните резултати за България ще бъдат готови до края на март 2012 г.

Координираното усилие за цяла Европа ще покаже къде се намират птиците в момента и в какви числености са те. Това от своя страна ще даде повод за анализ на предпочитанията на видовете към местата, където те се срещат.

Предварителните резултати за България сочат, че птиците за пореден път доказаха свойствата си да показват промените в средата, която обитават. По време на изминалото преброяване бяха установени далеч по-малко птици в сравнение с изминали години.

В местата, където често има големи струпвания на водолюбиви птици, долитащи у нас за зимата, са били установени изключително ниски числености. Същевременно са били наблюдавани няколко вида, които се виждат у нас предимно през лятото. Сред най-интересните са установените бели и черни щъркели, белооки потапници и домашни червеноопашки. Някои от тези видове се срещат все по-често през зимата, въпреки че са мигриращи видове и се срещат у нас предимно през лятото.

Причините за по-ниските числености са комплексни, тъй като много фактори влияели на птиците. Основната причина за установените ниски числености на зимните ни гости и регистрираните летни обитатели е, че зимата е по-топла от обикновено. Това е причината да се търсят птиците на север от нашата страна. БДЗП е част от партньорство с природозащитни организации от целия свят, което ще помогне да се разбере къде се намират птиците в момента.

Черноморското крайбрежие традиционно привлича многократно повече зимуващи птици спрямо останалата част от страната. През тази година, обаче, Дунавското крайбрежие осигури най-подходящи условия в страната и беше сред местата с най-големи струпвания на водолюбиви птици. Предварителните резултати показват, че в района на Свищовско-Беленска низина, Русе и Бръшлен бяха регистрирани над 80 хил. водолюбиви птици. За сравнение, максималният брой птици, преброени досега, е 55 хил. през 1999 г. Тези разлики обаче са изключение и е възможно около Дунав да са се струпали повече от половината от птиците, които ще зимуват у нас през 2012 г. Резултатите за цялата страна предстои да бъдат обработени и други значими места ще бъдат допълнително посочени.

Водещи

Най-четени