Популярни български лица се вдигат в защита на Витоша 27.02 | 10:58

Редица актьори, писатели и телевизионери призоват за национален протест

От iNews.bg

Нова обществена инициатива пое еко-организацията "За Витоша", бореща се с промените в действащия в момента Закон за горите. Ако промените влязат в сила, те биха позволили строителството върху защитените досега територии от Природния парк, като местността Морените и др., алармират от организацията.

Инициативата представлява поредица от видео клипове, в които популярни български лица, сред които писатели, артисти, музиканти и телевизионни водещи, апелират всички граждани да се съберат на заветната дата 3 март и да защитят Витоша.

В инициативата вече взеха участие актьорите Валери Йорданов и Луиза Григорова, китаристът Митко Кърнев и писателят Калин Терзийски, както и актьорите Филип Аврамов и Силвия Петкова, ТВ-водещата Ива Дойчинова и музикантът Стоян Янкулов – Стунджи.

"Малко по малко Витоша започна да се превръща в частна собственост. Огромна част от туристическите забележителности и всички онези прекрасни места са съсипани", изразява възмущението си Калин Терзийски, който ще направи всичко по силите си, за да защити планината и града, в който е отраснал.

"Поправките в Закона за горите са напълно незаконни", допълва Валери Йорданов.

"Не можем да стоим безучастни към това, което се случва в момента. - Коментира Ива Дойчинова – протест не се прави от дивана. Когато се видим на площада, нещата стават съвсем различни и обикновено се получават."

Следващият национален протест ще се състои на 3 март в София. Биха могли да се включат всички, които не одобряват поправките в Закона за горите.

 

Водещи

Най-четени