Правят статистика за броя на делфини в Черно море 09.05 | 12:40

Към момента единственото решение, което експертите виждат, е да бъдат поставени на мрежите на устройства, които извършват ехолокация и които плашат делфините

От Кремена Бедерева

Изготвят статистика за броя на делфините в Черно море. Това каза за Радио "Фокус”-Варна изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) Драгомир Господинов по време на работна среща за правилата, условията за риболов и опазване на рибните ресурси в Черно море, която се провежда във Варна.

Институтът по рибни ресурси ще бъде нает за извършване на статистика по отношение на броя на делфините в Черно море, а оттам ще се търси и компенсация за българските рибари по отношение на нанесените щети от делфините към мрежите и най-вече към даляните.

Към момента единственото решение, което експертите виждат, е да бъдат поставени на мрежите на устройства, които извършват ехолокация и които плашат делфините.

Вече има такива устройства и дори се проучват, като тяхното принципно действие е точно това – да се излъчват вълни, които да плашат делфините и самата честота на сигнала се променя през две седмици.

"Те са интелигентен вид бозайници, свикват с този вид сигнал и това не им пречи. Затова се налага и смяната на сигнала през две седмици”, заяви още Господинов.

 

Водещи

Най-четени