Предоставиха 35-годишни концесии за добив на подземни богатства 31.08 | 20:00

Кабинетът предостави концесия за добив на трахити и трахитови туфи, гнаисошисти и на индустриални минерали

От Кремена Бедерева

Правителството предостави 35-годишни концесии за добив на подземни богатства на три дружества.

"Гнайс Кобилино” ООД ще добива гнаисошисти от находище "Чатала”, което се намира в землището на с. Железино, община Ивайловград.

Очакваната средногодишна производителност на кариерата е 50 хил. куб. м суровина, а предвижданите инвестиции през периода на концесията за обезпечаване на производствената дейност са за над 290 хил. лв.

Очаква се концесионните плащания за целия срок на договора да надхвърлят 9 млн. лв. От тях 50 на сто се превеждат по бюджета на община Ивайловград.

"Гравелита” ООД ще осъществява добив на индустриални минерали от участъците "Север” и "Юг” на находище "Оврага”. То е в землището на с. Голям извор, община Стамболово.

Инвестиционната програма на дружеството за първия петгодишен период на концесията е за 79 хил. лв. и извършване на 20 хил. т средногодишен добив от находището.

Очакваните постъпления от концесионни плащания са около 357 хил. лв. Половината от тях ще постъпват по бюджета на общината.

Кабинетът предостави концесия за добив на трахити и трахитови туфи на "Берил” ООД. Добивът ще се извършва от находище "Житосвят”, разположено в землищата на с. Орлинци, община Средец, и с. Житосвят, община Карнобат.

Планираните от дружеството инвестиции за първите три години от срока на концесията са в размер на 1,5 млн. лв. при средногодишен добив от 53 хил. т. Очаква се за целия период концесионните плащания да са около 742 хил. лв., като половината от тях ще влязат в общинските бюджети.

Водещи

Най-четени