Предоставят 7 концесии за добив на подземни богатства 24.08 | 18:13

Стартира и процедура за концесиониране на добив на оловно-цинкови руди

От Кремена Бедерева

Правителството предостави на днешното си заседание седем концесии за добив и едно разрешение за търсене и проучване на подземни богатства. Стартира и процедура за концесиониране на добива на оловно-цинкови руди от находище "Шахоница”. Това съобщават от правителствената информационна служба.

Концесия за добив на доломити получиха "ПСФ Мостинженеринг”АД и "Благоустройствени строежи” ООД. Първото дружество ще разработва 25 г. находище "Бояново” (131 дка) в община Елхово. Второто дружество получи две концесии, които ще му позволят да оперира 35 г. в участъците "Скалата” (18,97 дка) и "Велковци” (25,866 дка) на находище "Горно Лешко” в община Благоевград.

Варовици ще добиват фирмите "Пътища и съоръжения” ЕАД и "Благстрой” ЕООД. Срокът на концесионните им договори ще е 25-годишен, а находищата, от които ще добиват суровината, са "Градец” (участъци "Южен” и "Градище” с обща площ 116,3 дка) и "Богорово” (222,213 дка).

От находище "Айселана” (участък "Айселана 2”) в община Гърмен ще се извършва добив на гнайси и гнайсошисти от "Гейт” ЕООД. Концесионната площ е 243,1 дка. Срокът на концесията е 35 години.

За срок от 15 години "Кам и Кам” ООД София получи правото на концесия за добив на твърди горива в участъка "Ракитна” на находище "Пирински въглищен басейн” (547,3 дка). Находището е разположено в землищата на с. Ракитна и с. Мечкул, община Симитли.

Правителството днес стартира процедура за предоставяне на концесия чрез търг с тайно наддаване за добив на оловно-цинкови руди от находището "Шахоница” (155,9 дка) в община Рудозем. Срокът на концесията е 30 години. Добивът в рудника е бил преустановен през 1998 г., когато е взето решение за неговата консервация, а в последствие и ликвидация, заради ниска ефективност.

Новото решение е мотивирано с растежа на цените на металите на международните пазари и с обстоятелството, че някои от находищата за добив на полиметални руди са пред изчерпване на запасите, като успоредно с това значително се ограничават площите за откриване на нови находища.

С друго решение кабинетът даде право на "Интегрирани пътни системи” АД да проучва възможностите за добив на скалнооблицовъчни материали в площта "Правата кория” (0,69 кв. км), разположена в землището на с. Ябълково, община Димитровград.

Срокът на разрешението е 18 месеца, като се очаква за този период фирмата да инвестира 33 380 лева. Стойността на мероприятия по опазване на околната среда за срока на договора е 3338 лв.

Водещи

Най-четени