През 2100 г.: Екстремни климатични явления ще убиват по 150 000 души в Европа (ВИДЕО) 05.08 | 14:00

Ако глобалното затопляне не се ограничи, животът на 350 милиона европейци ще страда от бури, наводнения, суша, пожари и студове

От iNews.bg

Екстремните климатични явления на Земята към 2100 г. ще причиняват смъртта на около 150 000 души годишно само в Европа. Последният прогнозен мащаб на масовия мор от природни катаклизми в следствие на глобалното затопляне е около 50 пъти по-голям от оценките, давани до момента.

Стряскащите резултати са от мащабно проучване на заплахите, свързани с климатичните промени, проведено във всички страни от ЕС, включително Швейцария, Норвегия и Исландия, предаде бТВ. Проучването е публикувано в списание "Лансет планетари хелт”.

Според учените най-тежко ще бъдат засегнати държавите в Южна Европа - Гърция, Италия и Испания.

Най-опасни от всички екстремни климатичния явления са горещините. Освен тях на качеството на живот и неговата продължителност влияят също и резките застудявания, засушаванията, горските пожари, наводненията и бурите.

"Климатичните промени са една от най-големите заплахи пред здравето на хората през XXI в.", предупреждава Джовани Форциери, един от авторите на проучването.

"Освен ако глобалното затопляне не се ограничи и то в спешен порядък и не бъдат взети подходящи мерки, близо 350 млн. европейци ще бъдат излагани на опасни климатични явления, при това редовно всяка година", категоричен е ученият.

Водещи

Най-четени