Природозащитници правят остров за гнездене на птици 23.08 | 11:03

Инициативата е част от традиционната природозащитна бригада на Атанасовско езеро

От Кремена Бедерева

Остров за гнездене на саблеклюни ще изграждат млади природозащитници, съобщиха от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Инициативата е част от традиционната природозащитна бригада на Атанасовско езеро, която се организира от БДЗП. Бригадата ще започне на 24 август и ще продължи до 2 септември.

Началото й ще бъде поставено с участието на около 100 младежи от цялата страна, като се очаква желаещите да се включат в поддържането и опазването на езерата на Бургас да се увеличат.

Като най-подходящо място за изграждане на острова природозащитниците определят защитената местност "Южни солници", където в миналото са гнездили хиляди двойки от този вид. Островът ще бъде "насипен" и ще предостави защитено място на птиците за отглеждане на техните малки през следващия гнездови сезон.

По време на бригадата участниците ще изградят и две нови изкуствени платформи за гнездене и почивка на птиците в езерата. От растителност ще бъдат почистени дигите в най-богатото на птици езеро, за да могат на тях спокойно да кацат и почиват къдроглавите и розови пеликани.

Според БДЗП от началото на август броят на хранещите се в езерото Вая пеликани надвишава 2000. Причината за бригадата на Атанасовско езеро е едно от най-древните явления в природата - прелетът на птиците по миграционния път Виа Понтика, припомнят от БДЗП.

На емблематичното място край Бургас, известно като "Точката", и тази година всички желаещи ще се обучават в наблюдението на птици, в работата с оптична техника и във воденето на орнитологичен дневник.

Водещи

Най-четени