Природозащитници се възпротивиха на ОВОС за тунела под Шипка 27.03 | 18:55

Може да се направи алтернативен план, казват от "За да остане природа в България"

От Ивайло Ачев

Неодобрение и тревога изрази природозащитната коалиция "За да остане природа в България" по отношение на проекта за обходен път на Габрово и тунел под връх Шипка.

В свое съобщение природозащитниците изразяват несъгласие с одобрението на доклада по Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) на проекта от страна на Висшия експертен екологичен съвет (ВЕЕС) към Министерство на околната среда и водите (МОСВ).

От "За да остане природа в България" признават, че обходен път на град Габрово е необходим, тъй като в момента целият трафик от и за прохода Шипка минава през града. Според настоящия проект обаче пътят на места на практика не е обходен, а пресича жилищни квартали. По този начин той ще засяга частни имоти и ще доведе да утежняване на атмосферното замърсяване в засегнатите квартали, казват експертите на природозащитната организация.

От екологична гледна точка проблем е фактът, че нито проектът, нито докладът по ОВОС разглеждат варианта за дълъг тунел (7 400 м), предвиден в заданието за доклада по ОВОС през тази година. Разгледан е само вариантът за къс тунел (3 200 м). Късият вариант на тунела би означавал, че в най-добре запазената част на Природен парк "Българка" пътят ще се строи на повърхността, което ще доведе до пряко унищожение на гора и местообитания на кафява мечка, рис и вълк, както и на други животински и растителни видове.

Именно вариантът за строеж на дълъг тунел е алтернатива, защото ще намали значително прякото унищожаване на гората, растенията и животните в Природен парк "Българка", създаден през 2002 г. за опазване на дивата природа. От друга страна той ще осигури по-бързо и лесно преминаване на Стара планина.

"България не може си позволи да иска европейски пари, без да спазва европейското законодателство, просто защото няма да ги получи”, коментират от коалицията "За да остане природа в България”. Според природозащитниците проектът и съответно докладът по ОВОС и оценката за съвместимост следва да бъдат преработени.

От коалицията "За да остане природа” настоява министърът на околната среда и водите Нона Караджова да не подписва решение за съгласуването на проекта в този му вид.

Водещи

Най-четени