Природозащитниците излизат на пореден протест 21.02 | 14:04

Те продължават да настояват за опазването на Национален парк Пирин

От Елена Кирилова

Природозащитници ще излязат на пореден протест заради опитите за ново ограбване на Национален парк Пирин, съобщават от "За да остане природа в България”.

Коалицията от неправителствени организации и граждански групи ще излезе заедно с гражданите в 18.30 ч. пред Министерски съвет.

Събират се и подписи под петицията за Пирин пред Халите в Русе до 18 ч. днес.

Според природозащитниците гласуваните от Висшия експертен екологичен съвет промени в плана имат единствената цел да узаконят построеното в ски зона Банско, което е извън обхвата на концесията.

Това от своя страна разкрива нови възможности за допълнително застрояване на парк Пирин и то върху територия, която е пет пъти по-голяма от сегашната, опасяват се гражданите.

Според процедурата решението на ВЕЕС може да бъде потвърдено или от екоминистъра, а след това да бъде утвърдено от Министерски съвет.

Представителите на "За да остане природа в България” смятат, че в последните си работни дни Министерството на околната среда и водите може да реши да довърши процедурата за промяна на плана за управление на Национален парк Пирин и да я вкара в Министерски съвет. Това решение може да се гласува и от служебен кабинет, смятат те.

Водещи

Най-четени