Проекти за енергийна ефективност за над 1 млрд. лева ще финансира държавата 11.06 | 14:11

Енергоемкостта на икономиката е 5-8 пъти по-висока от европейската

От Ивелина Георгиева

В края на тази година държавата ще започне да финансира безвъзмездно и да отпуска заеми за проекти в областта на енргийната ефективност.

Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при откриването на регионален форум "Балкански политики за зелен икономически растеж".

Предвидените средства за финансирането на проекти по енергийна ефективност са на стойност над 1 млрд. лева.

150 милиона евро от тях ще дойдат по линия на европейските фондове, а 120 милиона евро са по линия на фонд "Козлодуй".

Инвестициите в енергийна ефективност са много необходими за българската икономика. Добрев подчерта, че бизнесът и домакинства у нас консумират в пъти повече енергия от европейските потребители. По думите му нашата енергоемкост е от 5 до 8 пъти по-висока от средната за Европейския съюз.

Една от мерките, които ще предприеме държавата ще е отпускане на 50% от средствата под формата на субсидия за изграждането на газови инсталации в домовете на хората. Подобна програма вече стартира пилотно в някои градове с голямо замърсяване.

България е на път да осъществи заложените цели за използването на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) за 2020 година още догодина за ВЕИ. Още през 2012 ще бъдат инсталирани стотици мегавати соларни и вятърни инсталации, коментира Добрев.

Ние трябва много внимателно да постигаме целите си в зелената енергия, защото в момента сме една от държавите първенци в ЕС по постигане на целите за 2020 година, заяви още енергийният министър. Ако предсрочно изпълним всички заложени планове, през следващите години секторът може и да забуксува, смята още той.

Водещи

Най-четени