Първо в iNews: Вижте как пещерняците спасяват двете кучета от „Кучешката дупка“ (ВИДЕО) 05.05 | 11:15

Във видеоразказа са очертани и основните еко проблеми на Карлуково и района

От Ани Романова

"Намираме се до Кучешка дупка на Карлуково, или така наречената пещера Мурговица, която е пропастна пещера, и местните хора от много години я използват за изхвърляне на умрели животни, на боклуци и дори живи кучета." Така започва видеоразказът за спасителната акция, проведена на 27 април от клуб "Хеликтит" и Фондация "Четири лапи",  за която iNews.bg съобщи първи.

В дупката, дълбока 25 метра, се спуска Димитър Кръстев. На дъното го очаква Христо Христов, около когото с радостен лай и щастливо скимтене двете животинки се радват на човешкото присъствие – макар че именно човек ги е изхвърлил тук да умрат от глад и самоизяждане – сред останките от техни злощастни предшественици и боклуци от всякакво естество. 

Първото нещо, което Митко прави, е да даде на умиращите от жажда животинки да пият вода, която е взел със себе си предвидливо.

"Като цяло това е огромен проблем на района, защото Карлуково няма канализация и подпочвените води са силно замърсени и всички карстови извори около Карлуково са два-три пъти над нормата на замърсеност", пояснява Константин Стоичков, подчертавайки големия екопроблем в района и посочва купищата боклуци на импровизираното сметище. "Ние като изследователи, които дълги години проучваме пещерите, попадайки в подземните колектори на води, много често констатираме гнилостни и ферментационни процеси, замърсени води, животински кости."

Христо посочва и драскотини по-високо по стените на пещерата, като обяснява, че когато тя се е пълнела с вода и нивото й се е покачвало, нещастните обречени кучета са драскали с нокти, мъчейки се безнадеждно да се измъкнат от водния капан, но в крайна сметка със сигурност са намирали гибелта си.

Митко и Христо поставят в специална торба – едно по едно – двете четирилапи живинки, които не оказват никаква съпротива, сякаш разбират, че е дошъл краят на мъките им. Те са изтеглени от Яни Макулев, Стоян Брашнаров и Константин Стоичков.

На повърхността спасените дребосъци ги очакват и трима ветеринарни лекари от Фондация "Четири лапи". "Кученцата ще бъдат настанени в клиниката ни в Банкя", казва една от ветеринарните лекарки. "Те ще бъдат обстойно прегледани, обезпаразитени – вътрешно и външно. Едното от тях има кожно заболяване, което ще бъде лекувано. И ще им се търси дом", обяснява тя по-нататъшната съдба на спасените късметлийчета. Според неин колега изхвърлянето им е истинско престъпление.

Благодарение на спалеолозите от клуб "Хеликтит" и екипа на Фондация "Четири лапи"  тези две живинки са спасени. Но не всички са имали тяхната щастлива съдба... Или ще имат...

Покрай акцията се напомня и за сериозния екопроблем на района – разлагащите се трупове и отпадъци от години тровят подпочвените води. Пещерняците продължават да се борят за почистването и опазването на пещерната мрежа с надеждата да променят съзнанието на местното население.

Видеото е заснето и монтирано от екип на  www.anywhere-set.com 

Водещи

Най-четени