Реформатори: ГЕРБ лобират за застрояване на "Бедечка“ 18.01 | 16:31

Депутатите на Борисов отхвърлиха предложението на РБ за мораториум върху строителството в старозагорския парк

От iNews.bg

Налагането на 3-годишен мораториум за застрояването на парк "Бедечка" в Стара Загора не успя да влезе в дневния ред на Народното събрание тази седмица. Причината е масово въздържане на групата на ГЕРБ и не особено активно участие на депутати от БСП и ДПС, съобщиха вносителите на предложението от Реформаторския блок.

Преди дни регионалната и правната комисия в парламента подкрепиха с пълно мнозинство предложението на Димитър Танев от РБ за 3-годишна забрана за строителство в старозагорския парк, след като цяла година жителите протестират срещу продължаващото изливане на бетон за жилищни кооперации.

То мина и през правната комисия на парламента. В сряда обаче се оказа, че повечето точки, приети в правната комисия, влизат в пленарната зала, с изключение на "Бедечка". Причината е, че председателят на правната комисия Данаил Кирилов от ГЕРБ не е внесъл доклада за налагането на мораториум за застрояването на парка. Не е ясно от какво е продиктувано това негово действие.

Така се стигна до гласуване в пленарна зала дали все пак мораториумът да влезе в дневния ред на отиващия си парламент, който се очаква да бъде разпуснат следващата седмица след встъпването в длъжност на новия президент Румен Радев.

При гласуването в зала четирима депутати от ГЕРБ гласуваха против, други 61 се въздържаха, от които 51 са от ГЕРБ, а останалите от други парламентарни групи. Голяма част от депутатите от останалите парламентарни групи не взеха участие в гласуването.

"Разочарован съм от позицията в зала на ГЕРБ, които за втори път си бламират кмета - веднъж от Общинския съвет през 2013 г., а сега - и в Народното събрание. Зад това аз виждам дългата ръка на икономическите интереси, които очевидно са по-силни от интересите на гражданите, които са ги избрали", каза след отпадането на точката от дневния ред на парламента Димитър Танев, депутат от ДБГ в Реформаторския блок, избран от Стара Загора.

Според него представителите на местната власт не са положили усилия да убедят депутатите от ГЕРБ в нуждата от този мораториум. "Ясно е, че няма воля "Бедечка” да остане парк и строителството ще продължи. Единствената ни възможност е председателят на парламента Цецка Цачева да предложи отново точката за обсъждане и ГЕРБ да преосмислят своята позиция", каза още Танев.

Водещи