Самоходна машина ще обгрижва фауната край Шабленското езеро 21.10 | 12:50

Многофункционалното съоръжение ще поддържа екосистемите във влажните зони

От iNews.bg

Уникална самоходна машина ще спасява земната и водна фауна в Защитени местности "Шабленско езеро" и "Дуранкулашко езеро". Машината ще ограничава заблатяването, предизвикано от инвазията на тръстика в езерата и замърсяването на водите с отпадъчна маса. Тя ще извършва подводно косене и изкореняване на растителността, което ще подобри водообмена между двете езера. Това е важно условие за размножаването и развитието на местните обитатели – риби, птици, земноводни, влечуги и бозайници. Спасителният проект е на стойност 400 000 лв. и е по инициатива на екоминистъра Ивелина Василева, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

"На изнесеното заседание на парламентарната комисия по околната среда и водите в Добрич на 25-27 септември 2016 г. поехме конкретни ангажименти да подпомогнем поддържането на Шабленското езеро в добро състояние. Ангажирах се максимално бързо да бъде разгледано искането на община Шабла за купуването на машина за рязане на тръстиката и поддържането на крайбрежната зона ", каза Василева.

Община Шабла е поела ангажимента в случай на необходимост да предоставя многофункционалната машина за поддържане и на други влажни зони.

Шабленското езеро е в списъка с влажните зони с международно значение от 1996 г. Тук живеят 29 вида риби от семейства Шаранови и Попчета, като седем от тях са включени в Червената книга на Република България. Районът е единственото находище у нас на дългоопашато попче. Тук живеят 6 вида земноводни и влечуги. Комплексът има стратегическо значение за световно защитената червеногуша гъска, която зимува в него.

Интензивното земеделие и животновъдство във водосбора на езерата през 60-те, 70-те и 80-те години на миналия век обаче са увеличили многократно количеството амоний, фосфати и нитрати във водите. В резултат на протичащите процеси водните огледала обрастват с тръстика, а дъното се покрива с нарастващ слой тиня.

Лиманните езера се заблатяват и има риск множество редки видове ще изчезнат от тукашните им хилядолетни местообитания. Затова предприетите възстановителни мерки имат спасителен характер, посочват от МОСВ. Те са предписани и в плановете за управление на защитените местности.

Сумата от 381 275 лв. за купуване на самоходната машина е отпусната на община Шабла от МОСВ чрез Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). 

Водещи

Най-четени