Санирането на жилищна сграда може да я освободи от данък "сгради" 19.10 | 17:40

Налогът може да не се плаща в срок от три до пет години

От Ивайло Ачев

Собствениците на жилища в многофамилните жилищни сгради, санирани по оперативна програма "Регионално развитие", ще бъдат освободени от данък "сгради" за определен период.

Информацията беше припомнена от кмета на район "Оборище" Пенка Арменкова, която заедно с министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова участва в откриването на една от общо три обновени жилищни сгради в района, предаде БТА.

От предимството да не плащат данък "сгради" ще могат да се възползват хората, които са санирали жилищата си и докажат това със съответен сертификат. Сертификатът се издава след енергиен одит на сградата и освобождава собствениците от данък "сгради" за срок от три до десет години според степента на енергийната ефективност и включването на възобновяеми енергийни източници в осигуряването на енергия за сградата. Това предвиждат промени в Закона за местните данъци и такси, които са в сила от 2008 година.

Става дума за сгради, въведени в експлоатация преди 1 януари 2005 г., и получили сертификат от съответния енергиен клас, издаден по реда на Закона за енергийна ефективност.

Санирането на трите столичните сгради е по линия на съвместната програмата на министерството, ПРООН и районната администрация, която е изпълнител на европейския проект "Стакато".

Водещи

Най-четени