Световната банка: Можем да се борим с глобалното затопляне и без САЩ 10.12 | 12:21

В Париж започва среща на високо равнище за климатичните промени

От iNews.bg

Срещата на високо равнище в Париж през следващата седмица предлага шанс за конкретен напредък в борбата срещу глобалното затопляне, дори без подкрепата на Доналд Тръмп, заяви президентът на Световната банка Джим Йонг Ким. "Това, което прави тази среща на върха различна, е, че това не е просто още едно политическо заседание на високо равнище", каза той пред репортери, предаде БГНЕС. "Това ще обедини групи от хора, които обикновено не се събират, особено когато говорим за проблемите на климата."

Срещата на върха "Една планета", организирана от Франция, Организацията на обединените нации и Световната банка, събира около 4000 участници и 800 организации, за да проучи начините за финансиране на проекти в областта. Две години след подписването на Парижкото споразумение за климата, както и шест месеца след като Тръмп излезе от него, разговорите ще продължат без висш представител на американската администрация. Все пак много американски длъжностни, частни лица и групи ще бъдат там и ще останат ангажирани с решаването на проблема. Сред присъстващите ще бъде бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер и бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг, чиято фондация помага за финансирането на срещата на високо равнище.

Джим Йонг Ким заяви още, че финансирането ще бъде от ключово значение, тъй като Международната агенция по енергетика изчисли, че ще струва 3,5 трлн. долара годишно през следващите 30 години да се ограничи повишаването на глобалните температури. Световната банка обеща да увеличи финансирането си за такива проекти с 28% до 2020 г. Тази година тя е отделила 13 млрд. долара за повече от 200 инициативи, свързани с климата.

Между 2011 г. и 2016 г. 63 млрд. долара бяха инвестирани в повече от 1000 проекта, за да се помогне на страните да се приспособят към глобалното затопляне или да смекчат неговото въздействие. Френският президент Еманюел Макрон обяви предстоящата среща на високо равнище миналото лято, за да даде нов тласък на борбата срещу изменението на климата, след решението на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение.

Водещи

Най-четени