Северният ледовит океан се превръща в сметище 20.04 | 18:53

Пластмасови отпадъци се носят по водите от северната част на Атлантическия океан

От iNews.bg

Северният ледовит океан е като задънена улица за пластмасовите отпадъци, които плуват по повърхността в северната част на Атлантическия океан. Това показват резултатите от изследване, което предупреждава, че замърсяването крие рискове за уникалната екосистема в региона, предаде ВВС.

Получените резултати потвърждават, че във водите на изток от Гренландия и на север от Скандинавския полуостров има много пластмасови отпадъци, макар че тези райони са слабо населени. Би трябвало там да има далеч по-малко пластмасови отпадъци.

Наблюденията показват, че е важно своевременното събиране на пластмасовите отпадъци, защото след като попаднат в океана, дестинацията им вече става непредвидима.

В полузатворените морета като Средиземноморското, чието крайбрежие е гъсто населено, пластмасовите отпадъци са много. Подобно натрупване на отпадъци обаче не се очакваше да има в слабо населените райони в Арктика. 

През 2013 г. по време на експедицията "Тара" учени, сред които Андрес Косар от университета в Кадис, Испания, извадиха с мрежи огромно количество пластмасови отпадъци от няколко морета. Голяма част от Северния ледовит океан бе слабо замърсена с пластмасови отпадъци. Но количеството им бе голямо в морето край брега на Гренландия и в Баренцово море.

Резултатите от изследването са публикувани в Science Advances.

Водещи

Най-четени