Ски учители искат достъп до лифтовете на Витоша, Банско и Боровец 28.12 | 15:25

Те са внесли жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу решение на Българската федерация по ски

От Ивелина Георгиева

Ски учители и членове на професионално сдружение "Българско ски училище” са подали жалба в Комисията за защита от дискриминация срещу Българската федерация по ски, предаде БТА.

С решение на Федерацията е създадено направление Български професионални ски инструктори", което налага членство в него и прелицензиране на ски училищата и инструкторите.

Според това решение единствено членството в новосъздаденото направление  гарантира достъп до лифтовите съоръжения на Витоша,  Боровец и  Банско, като цените за сезон са съответно 800 лева, 2700 лева и 4000 лева, оплакват се ски учителите.

Ски учителите се надяват до 10 дни Комисията за защита от дискриминация да излезе с положителни за тях становище.

"Лифт операторът трябва да изпълнява услугата пренос на  пътници, а не да определя кой има квалификация да бъде ски учител и да обвързва членството в новото направление с достъпа до пистите”, каза Аспарух Мачирски, ски учител и собственик на ски и сноуборд училище на Витоша.

По думите му ски учителите са направили компромис, като са приели определените за тях цени на витошките лифтове от 800 лева на сезон, което е с 260 лева повече от цената за туристи. Тази цена е скрит данък, какъвто лифт операторът няма право да налага, смята той

Тяхното желание е да бъдат независими и да имат своя професионална организация, която да ги представлява в чужбина.

Тяхното професионално сдружение издава сертификати, които са признати в чужбина и им дават право на работа там.

Към момента  сертификати към професионалното сдружение имат около 2500 души, но част от тях работят в чужбина, а някои - само през  ваканциите.

Регистрираните ски училища са 45.

Водещи

Най-четени