Скрити документи и променени становища в случая с дюните 16.01 | 12:51

Найденов подкрепя създаването на Природен парк "Черно море"

От Ралица Стоянова

Междуведомствената комисия по случая със земите край Несебър е констатирала, че документите, в които се указва, че това са дюни, са укрити, и те не са част от преписката, която е дала основание през 2009 г. те да бъдат изключени от горския фонд. Това съобщи земеделският министър Мирослав Найденов в парламента, цитиран от агенция "Фокус".

"Лично аз ходих и видях, че това са дюни", каза той.

Найденов показа пред медиите два документа с един и същ изходящ номер - 4996, от една и съща дата – 29. 10. 2008 г., но с различно съдържание. В единия документ се казва, че трябва да бъде извършена експертна оценка на терените. Другият документ посочва, че не трябва да се прави такава оценка. Документите са издадени от тогавашния директор на РИОСВ - Бургас доц. Симеон Симеонов.

 Според Найденов някой е оказал въздействие върху Симеонов, който е променил становището си от това да бъде направена оценка, в това да не бъде правена.

Според земеделският министър тогавашният директор на РИОСВ обаче е "имал глупостта” да не унищожи документа, в който се посочва, че трябва да се направи екологична оценка. Документът е попаднал в междуведомствената комисия.

На срещата си с главния прокурор вчера (15 януари) Найденов е предал тези два документа. Назначена е прокурорска проверка. Документите ще бъдат предоставени и на временната анкетна комисия за проучване на корупция по високите етажи на властта в парламента.

"Необходими са законодателни промени, които да предотвратят случаи като този в Несебър", категоричен е Найденов.

Той съобщи, че зелените коалиции настояват за специален закон или да се създаде Природен парк "Черно море”. Найденов каза, че е склонен да подкрепи това.

"С тревога очаквам информацията, която ще дойде от областните управители, защото до април 2008 г. те са подписвали тези сделки. Мисля, че ще се натъкнем на доста интересни неща”, каза министърът.

Найденов припомни, че от 33 000 декара заменки 4600 са изключени от горския фонд и практически могат да бъдат застроени. По случая с Несебър става въпрос за 29 декара. Земеделският министър разказа и за случай, при който при предишното управление 140 декара на устието на Камчия са закупени при схема с участието на фирма, в която имат участие бивши министри.

Най-четени